Sisältö on aina kingi

Nettisivusto on aina tärkeää suunnitella sen oikeille käyttäjäryhmille. Kaikenlainen turha sanaseppoilu ja graafinen ilotulitus ei useasti toimi, mikäli kyseessä on asiapitoinen sivusto. Sisällön esittäminen selkeästi ja lyhyesti toimii takuuvarmasti parhaiten. Vierailijat ovat useasti lyhytjännitteisiä ja mikäli haettua sisältöä ei löydy nopeasti silmäilemällä, niin sivustolle tuskin palataan tulevaisuudessa. Tekstisisältöön ja uniikkeihin kuviin panostaminen kasvattaa tutkitusti blogien kiinnostusta. Videoiden lisääminen artikkeleihin voi tuoda yli 80% enemmän selaajia sivuille. Vaikka verkkosivusto olisi todella hyvin teknisesti toteutettu, mutta varsinainen kiinnostava sisältö puuttuu, niin kävijämäärät jäävät taatusti pieniksi.

Otsikkotagi

<title> ?? </title>

Title-tagi on keskeisin ja tärkein sivustoa kuvaava tekijä. Otsikko on lyhennelmä koko sivun sisällöstä. Google-haussa tämä tagi näkyy hakutuloksissa sivusto-otsikkona ja on juuri se juttu, jonka tulisi vetää vierailijoita nettisivuille.

Meta description –tagi

<meta name="description" content=" ? ? ? ? ? ">

Yhden HTML-sivun tiivistelmä eli kuvaus. Tämä maksimipituudeltaan 154 merkkinen kynäily on hyvä myöskin nakutella vastaamaan kyseisen lehdykän sisältöä. Kaikenlainen fuulaaminen ja Googlebotin vedättäminen väärillä kuvauksilla toi ehkä joskus muinoin sivulle satunnaisia visitooreja, mutta nykyisin moisesta mustahattuilusta joutuu herkästi bannatuksi.

Meta keywords

<meta name="Keywords" content="? ??">

Oli ennen ihan must. Näiden sivustoa ja sisältö kuvailevien avainsanojen tärkeys on kuitenkin toisarvoinen. Ne voidaan toki sinne vielä tunkea, mutta punakolmio ilmestyy välittömästi ruutuun esimerkiksi optimointityökaluja sekä analyysejä toimitettaessa. En käyttäisi.

H1-tagi

<h1>? ? ??</h1>

Pääotsikoita voi sivulla olla vain yksi, joten älä tunge sinne kuin yksi tämmöinen hooykkönen. Muutoin tulee kato punishmenttia boteilta. Kannattaa tähän otsikkoon pistää se keskeisin avainsana, joka halutaan nostaa hauissa esille.

Aliotsikointi (h2, h3, h4…)

<h2> </h2>

Laadukkaassa tekstissä käytetään aina alaotsikointia. Alaotsikkotasoja voi pääotsikon alaisuudessa esiintyä useita. Fiksu käyttää vähintään kahta ja saa näin hakukoneiden päät kääntymään silkasta ihastuksesta. Katseet kohtaavat kesäyössä.

Tekstisisältö

Googlen tekoäly makustelee sivun oikeakielisyyttä, pituutta ja avainsanojen maailmaa. Roskaiset ja tympeät sivut tuo hakumaailman päällikkö rankkaa epäröimättä pohjalle. Pistä siis kirjoittaen kuin mikäkin ”Ruuneperi”, mutta kuitenkin niin ettet järkytä tosikkoa bottia.

Tiedostojen erottelu

Kaikki ulkoiset CSS- ja javascript-tiedostot on aina tärkeää työntää toisaalle sivun hötömölön seasta märkänemästä. Kerron joskus miksi.

Appletit ja Flashit

Ei. Älä. Olivathan ne menneessä maailmassa ihan kivoja härpäkkeitä. Nyt ei. Tappaa selaimet, viruksettaa ja itkettää bottia.

Sivukartta ja robots.txt

Tiedostot sitemap.xml ja robots.txt ovat botin hyviä kavereita vuosien takaa ja ne olisi hyvä löytyä jokaisen nettisivuston juurikasvusta. Näitä käsitellään laajemmin tulevassa artikkelissa.

Avainsanailu

Tekstiin on viisasta lisätä avainsanoja ja niiden taivutuksia houkuttelemaan saalista. Tämä on Hobitille taito, joka on välttämätön seikkailuissa pärjäämisen kannalta. Tähän perehdymme myöskin tulevaisuudessa tarkemmin.

URL-osoitteet

Osoitteen tulee olla aina hyvin muistettavissa sekä löydettävissä. Pitkähkö numbia ja kirjaimia sisältävä sekava koodi varsinaisen www-domainin jäljessä saa hakubotin migreenin laukeamaan, eikä sitä muista ihminenkään. Napsautappa esimerkiksi vaikka sieltä WordPressin asetuksista päälle se osoiterakenne: ”Post name” eli ”Artikkelin nimi. Silkkaa taikuutta. Rupes löötymmään.

Kauas on lyhyt matka, vai miten se oli?

Hakukoneystävällisyys linkkirakenteissa meinaa kuulkaa sitä, että linkkimatka on lyhyt. Jo yhdellä klikkauksella tulisi päästä siirtymään sivustolla sutjakkaasti alasivujen välillä. Tätä tulisi miettiä aina uusia sivustorakenteita laadittaessa.